Ny podcast om att leva med CF och PCD

Lotten Sundin Björk

28 April 2019

Den 25 februari släpptes det första avsnittet av podden Osynligt sjuk. I detta avsnitt får du lyssna till Sanna och Melina som berättar om hur det är att leva med CF. Sanna beskriver det så här: ”Det är svårt att förklara hur man lever med sjukdomen, för man gör ju bara det. Vi har alltid haft den, så vi vet ju inte hur det är att leva utan den”.

I december påbörjade vi själva inspelningen av podden. Det går till så att projektledaren är hemma hos den ena programledaren med inspelningsutrustningen och den andra programledaren är med och spelas in via videosamtal. Det är väldigt mycket som ska stämma och falla på plats för att detta ska fungera; allt ifrån att alla måste vara friska till att inspelningen ska bli bra. En del av syftet med detta projekt är att deltagarna ska få lära sig hur man gör en podcast och allt kan inte bli perfekt från början. Vi beklagar att ljudkvalitén inte är den bästa i detta första avsnitt.

Målet är att både CF och PCD ska vara representerade i varje avsnitt, men tyvärr medverkar ingen med PCD i detta avsnitt. Så om du är mellan tio och 25 år, har PCD och vill göra en podcast, hör av dig till projektledare Lotten Sundin-Björk på lotten.sundin-bjork@rfcf.se eller 072-222 24 40.

Så här säger Melina om varför hon är med i projektet Podden Osynligt sjuk: ”Jag är med i podden för att visa att man kan leva med en kronisk sjukdom och ändå leva ett ”normalt“ liv. Jag tycker det är viktigt att lyfta hur det kan vara, dels för andra med sjukdomen, men också för omgivningen såsom sjukhuspersonal, föräldrar eller andra med osynliga sjukdomar. Att vara en del av projektet Podden Osynligt sjuk är givande och roligt, men också tufft och terapeutiskt”.

Hjälp oss sprida podden till så många som möjligt! Vi tror att alla kan ha en behållning av att lyssna på den oavsett om man har sjukdomarna eller inte. Varför inte be din handläggare på Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen att lyssna? Det kan skapa en större förståelse för hur det är att leva med dessa sjukdomar.

Var hittar man då podden? Enklast är att gå in på vår hemsida: www.rfcf.se och klicka på bilden för Osynligt sjuk. Du kan också söka efter Osynligt sjuk om du redan har en podcast-app i din smartphone. Ge oss gärna feedback, kommentera, prenumerera och dela den med alla! Nästa avsnitt av Osynligt sjuk släpps den 25 mars och det kommer att handla om hur öppen man vill vara med sin sjukdom.

Lotten Sundin Björk är projektledare vid Riksförbundet Cystisk Fibros

RfCFAndreas JarbladTips