Ny studie om hur Orkambi påverkar tarmkanalen vid CF

Andreas Jarblad

13 december 2018

I samband med introduktionen av Orkambi i Sverige genomförs ett par studier, bland annat en om hur orkambibehandling påverkar tarmkanalen hos personer över 12 år.

Enligt ny forskning från Israel har personer med cystisk fibros en fläckvis inflammation i tunntarmen. Orkambi, som är ett läkemedel som påverkar CF-kanalen på cellnivå, får förskrivas till de med dubbel uppsättning av mutationen F508del. Forskarnas hypotes är att cellerna i tarmkanalen får en ökad funktion av Orkambi, och de vill därför undersöka effekten på tarmkanalen, framför allt avseende inflammation i tunntarmen, för att förhoppningsvis få större förståelse för mag-tarmbesvär vid CF.

Ett villkor för att kunna vara med i studien är att man påbörjar studien innan man påbörjar orkambibehandling. Samma undersökningar ska göras före orkambistart och 6 månader senare. Undersökningar av bukspottkörtelns funktion och allmän inflammation i tarmen görs på avföringsprov (elastas-1 och calprotectin). Vanliga inflammatoriska blodprover tas också. Den viktigaste undersökningen för att se tunntarmsslemhinnan görs med en kapselendoskopi, genom att svälja en kapsel som fotograferar tarmen under 10 timmar. Kapseln är lite större än en enzymkapsel. För att veta att kapseln kan passera tarmarna sväljer man först en provkapsel av laktos. När man sett att den passerar får man svälja den riktiga kapseln som fotograferar tarmen. Fotona skickas via en sändare runt magen till en inspelningsapparat i en väska som man bär med sig den dagen. För att kameran ska kunna fotografera tarmslemhinnan behöver tarmen vara så ren som möjligt. Viktiga förberedelser är att från kl 12 dagen före undersökningen bara dricka klara drycker, och att ta tarmrengörande medicin (150 ml) på kvällen och morgonen.

Själva undersökningen görs på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Personer med cystisk fibros som är intresserade eller vill veta mer kan kontakta sin CF-läkare.

Andreas Jarblad är redaktör för CF-bladet

ForskningAndreas Jarblad