RfCF på premiären för Five Feet Apart

Åsa Silfverplatz

10 juli 2019

Fredagen den 14 juni var det svensk biopremiär för filmen Five Feet Apart där huvudkaraktärerna i filmen, Stella (Haley Lu Richardson) och Will (Cole Sprouse), har cystisk fibros. Filmen kretsar kring om Stellas och Wills tid på sjukhuset tillsammans, och deras olika sätt att handskas med sin sjukdom samt hur de tacklar det faktum att de förälskar sig i varandra. Deras CF, och risken för smittspridning mellan CF-patienter, begränsar dem och kräver att de håller ett säkert avstånd.

På plats i Uppsala på biograf Royal var Lotten Sundin-Björk och Åsa Silfverplatz från RfCF för att informera besökarna om CF och uppmärksamma sjukdomen. Vi fick sällskap och hjälp av Yasmin Mehho, som har CF.  Förutom de som kommit för att se filmen Five Feet Apart fick vi också möjlighet att prata med andra som var där för att se andra filmer. Vi fick många intressanta och spännande frågor.

Efter den nära två timmar långa filmen fångades några av biobesökarnas reaktioner. Två unga gäster, den ena från Danmark och den andra från USA var märkbart tagna och rörda till tårar. Ingen av dem hade hört talas om CF innan filmen. Båda tyckte det var förvånansvärt att sjukdomen är så okänd och önskade att alla kände till vad det kan innebära. De skulle genast berätta för sina vänner och rekommendera dem att se filmen.

Två andra besökare som RfCF pratade med kände däremot till CF innan de såg filmen. De tyckte att filmen var bra men hade gärna sett att det varit mer fokus på hur det är att leva med sjukdomen. Efter en stunds samtalande framkom det att de var vänner med regissören Justin Baldonis svärmor. Justin med familj hade nyligen hälsat på och bott hos en av dem för ett par veckor sedan. Vi skickade med två RfCF-nallar till hans barn, 2 och 4 år gamla. Justins svenska fru Emily spelar sjuksköterskan Julie i filmen. 

Enligt Yasmin Mehho skildrar filmen hur livet med CF kan vara på ett realistiskt och bra sätt, men symptomen varierar mellan personer och över tid. Man ska komma ihåg att det är en filmatisering som är baserad på amerikanska förhållanden, och att dessa skiljer sig en del från den behandling och de rekommendationer vi har i Sverige. Några av de tydligare skillnaderna är att man i Sverige inte använder vibrationsväster utan istället jobbar med olika andningstekniker för att mobilisera och få upp slemmet. Man tillbringar vanligtvis inte heller lika långa perioder på sjukhuset, utan sköter mycket av behandlingen hemma och när vi väl är inlagda har man sjukhusets kläder.

I Sverige innebär en infektion med Burkholderia Cepacia, till skillnad mot vad som sägs i filmen, inte att man inte kan transplanteras. För cirka 10 år sedan var det så, men inte numera. Det görs alltid en individuell bedömning vid transplantationsutredningar, och förekomst av B. Cepacia utgör inte en kontraindikation i sig.

Samtliga besökare vi pratade med rekommenderade filmen starkt, så om du ännu inte sett den rekommenderas du härmed att göra det!

RfCFs kanslichef Åsa Silfverplatz intervjuar Yasmin Mehho som själv har cystisk fibros och delade med sig av sina intryck. Foto: Lotten Sundin-Björk.

RfCFAndreas Jarblad